.

1 2 3

wtorek, 20 sierpnia 2013

Kotlety z cukinii

napisane przez Agnieszka o godzinie 23:01 8 Komentarzy

Jest to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa i jak się niedawno okazało synek również w nich zasmakował. Wykonanie banalnie proste.



Składniki:
  • Młoda cukinia
  • mąka
  • jajko
  • mleko
  • bułka tarta
  • sól 
  • pieprz 
  • olej
Cukinię myjemy i obieramy ze skóry. Najlepsza jest młoda ponieważ pestki są wtedy miękkie i można je jeść.

Kroimy cukinię na grube plastry, około 1cm i posypujemy do smaku solą i pieprzem.


Jajko rozbijamy z niewielką ilością mleka.

Panierujemy cukinię tak jak kotlety schabowe. Najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku a na końcu w bułce i smażymy na oleju na małym ogniu.


Najlepsze są świeżo po usmażeniu.


Można podawać z ryżem i surówka lub jeść same.


Smacznego życzę!


8 komentarzy :

  1. Polecam również z patisonów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie jadłam :) Wypróbuję na pewno !

      Usuń
  2. A ja się zastanawiałam co mam zrobić z cukinii od babci. Geniusz w prostocie jest zawsze trafiony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi się wpasowaliście z przepisem. Dwie cukinie leżą na stole i nie miałam pomysłu jak je wykorzystać ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie w domu też takie robimy, bardzo BARDZO smaczne! Polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! Smak z dzieciństwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam :) Z góry przepraszam za taką moją małą prywatę, ale jest to ważne dla mojej córci :) Chciałam zaprosić do zapoznania się z organizowaną przez nas akcją : ADOPTUJ MISIA :)

    Wszystkie szczegóły akcji znajdziecie na stronie :

    http://superdzieciaczki.blogspot.com/p/adoptuj-misia.html

    Z góry dziękuję za ewentualne zainteresowanie :)iękuję za ewentualne zainteresowanie :)

    OdpowiedzUsuń

shareThis