.

1 2 3

czwartek, 18 lipca 2013

Masło orzechowe

napisane przez Agnieszka o godzinie 09:00 1 Komentarz

Lubicie masło orzechowe? Ja za tym sklepowym nie przepadam bo jest robione z orzeszków ziemnych. Już od dłuższego czasu robię własne MASŁO ORZECHOWE Z ORZECHÓW LASKOWYCH.



Składniki:
  • śmietana kremówka
  • kakao lub czekolada instant
  • orzechy włoskie ( jedna paczuszka)
  • opcjonalnie cukier
Jak zrobić mało, już kiedyś pisałam. Tym razem postępujemy podobnie.

Śmietanę kremówkę wlewamy do pojemnika i ubijamy ... ubijamy... ubijamy aż masło oddzieli się od maślanki.



Gotowe mało płuczemy na sitku i przekładamy do miseczki.


Dodajemy łyżkę kakao lub dwie łyżki czekolady instant (zależy co jest w domu). Wszystko razem miksujemy. Tak otrzymujemy półprodukt czyli MASŁO CZEKOLADOWE :) Opcjonalnie można dodać cukru jeśli ktoś woli bardziej słodkie.




Orzechy laskowe rozdrabniamy blenderem.



Dodajemy je do masła czekoladowego i znów miksujemy.


Teraz  nie pozostaje nam nic innego jak posmarować masłem chlebek i zjeść pyszne kanapki.




Smacznego!



1 komentarz :

  1. Dziękuję ślicznie za wpis - przyda się zrobić coś słodkiego dla moich maluchów, szczególnie że przeżywają teraz mój rozwód i przyda im się coś na osłodę...

    OdpowiedzUsuń

shareThis