.

1 2 3

wtorek, 30 lipca 2013

Domowe lody karmelowe

napisane przez Agnieszka o godzinie 00:13 4 Komentarze

Nie ma nic lepszego jak lodowy deser w upalny dzień. Nieporównywalnie lepsze będą domowe lody od tych ze sklepu dlatego podzielę się moim przepisem na DOMOWE LODY KARMELOWE bez użycia maszynki do lodów.




Składniki:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • karmel w kostkach
  • 1 łyżka gorącej wody
Jajka trzeba sparzyć. W osobnych naczyniach ubijamy białko  z połową cukru, żółtko z wodą i pozostałym cukrem oraz śmietanę.
Do ubitego żółtka dodajemy po trochy ubite białko i śmietanę delikatnie mieszając i dokładając kolejne porcje. Na koniec dodajemy karmel w kostkach. Delikatnie mieszamy by masa była puszysta. Tak przygotowaną przekładamy do odpowiedniego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Po kilku godzinach ( u nas po nocy) można już jeść pyszne lody karmelowe.

Nasze były podane w jadalnych miseczkach z dodatkiem owoców i polewą karmelową.



Smacznego :D



4 komentarze :

  1. Wspaniałe:) ja niedawno robiłam podobne tylko bez karmelu, są tak pyszne, że chyba już nigdy nie kupię lodów w sklepie:)
    I nie mają chemii to wielki plus:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne, muszą być pyszne ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis a czy karmel można zastąpić czymś innym albo pominąć?

    OdpowiedzUsuń

shareThis