.

1 2 3

czwartek, 27 czerwca 2013

Pyszne i zdrowe - masło bananowe ;))

napisane przez Pati K o godzinie 22:00 6 Komentarzy

Jak już pisałam - jestem na diecie i chciałabym przedstawić Wam pomysł na wykorzystanie bananów. Najczęściej wykorzystuję to masło do naleśników, croissantów, placków, ciast, albo jako kleks przy innych wypiekach np. szarlotki.

Jego przygotowanie jest banalnie proste. Najlepiej nadają się banany już mocno dojrzałe - takie z ciemniejszą skórką - są po prostu słodsze.

Do garnka wrzucamy ok 6-7 bananów pokrojonych w kostkę. Wszystko gotujemy ok 30 minut na małym ogniu. ( dodajcie trochę wody, i tak odparuje a banany się nie przypalą ).

Dodajemy łyżkę cynamonu i sok z 1-2 limonek. Ponieważ ja jestem na diecie - dodaję syrop z agawy, ale Wy możecie dodać ok pół szklanki cukru ( jak ktoś w ogóle nie liczy kalorii - nawet szklanka).



Masa powinna być dość często mieszana ( drewnianą łyżką ). Musi stać się mocno gęsta, puszysta i ...pyszna ;)

Pod koniec ( po około 20 minutach) można dodać ok 5 kawałków gorzkiej czekolady. Mieszamy i czekamy aż się rozpuści. Wszystko gotuje się na wolnym ogniu.






Jeżeli Wam się banany nie rozpadły, można pomóc sobie blenderem tak jak ja.





Efekt końcowy nie wygląda porażająco - ale smakuje rewelacyjnie. Masło jest naprawdę gęste, nadaje się super do wszystkich potraw słodkich ( i nie tylko). Ja dodaję to niemal do wszystkich naleśników i czasem na kanapki zamiast masła...czekoladowego pełnego cukru.

Oblizywanie łyżki po takim pysznym rarytasie - nie do opisania.

p.s. masło można jak najbardziej poddać pasteryzacji. 




6 komentarzy :

  1. masło bananowe podczas diety?! banany przecież mają dużo kalorii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale tego masła nie je się łyżkami tylko smaruje jako dodatek. Na pewno ma mniej kalorii jak zwykłe masło a w dodatku wygląda pysznie. Ja na pewno wypróbuję. Poza tym w czasie diety też trzeba się czasem rozpieszczać ale zdrowymi przekąskami.

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe. Sprawdzę, czy maleństwu będzie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy ktoś bardzo dobrze odpowiedział - ja raczej nie jem naleśników ( no może czasem jeden ), ale podczas diety jak najbardziej trzeba sobie czasem na "coś" pozwalać. Lepiej na banany które mają dużo wartości niż inne zakazane smakołyki. ;)

    p.s. mój 8-śmio miesięczny synek Czarek uwielbia to masło. Dodaję 2 łyżki kleiku i "słoiczek" gotowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak długo można przechowywać masło ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżeli w lodówce to około tygodnia. Jak się podda pasteryzacji to...dość długo ;) ja mam jeszcze te sprzed 2 mcy.

    OdpowiedzUsuń

shareThis