.

1 2 3

czwartek, 17 stycznia 2013

Domowy papierek lakmusowy ... czyli eksperyment z kwasami i zasadami

napisane przez Urwiskowo o godzinie 19:44 1 Komentarz

Do czego może się przydać czerwona kapusta? Otóż wywar z jej liści jest świetnym odczynnikiem zastępującym papierek lakmusowy. Co prawda nie da się za jej pomocą zmierzyć dokładnie  współczynnika ph, ale można sprawdzić czy jest to odczyn kwasowy czy zasadowy. Jak to zrobić? Już tłumaczę.


Materiały użyte do eksperymentu:
  • kilka liści czerwonej kapusty
  • woda
  • szare mydło
  • soda oczyszczona
  • sok z cytryny
  • ocet
  • 5 jednakowych szklaneczek
  • zakraplacz
  • ręczniki papierowe 
Liście kapusty rwiemy na kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody.




Tak przygotowany wywar, gdy przestygnie, nalewamy do pięciu szklaneczek lub kubeczków. Zakraplaczem robimy próbki koloru na  ręczniku papierowym.


Przygotowujemy odczynniki (ocet, sok z cytryny, sodę i starte szare mydło).

Dodajemy każdą z substancji do osobnego kubka z wywarem z kapusty i obserwujemy co się dzieje. 


Ponownie zakraplaczem robimy kropelki i porównujemy kolory.

 


Do kubeczka nalewamy zakraplaczem odrobinę kwaśnego odczynu i dodajemy podobną ilość odczynu zasadowego. Kolor w kubku znów jest taki jak na początku.



Miłego eksperymentowania życzę.

1 komentarz :

  1. Niejeden nauczyciel chemii powinien wykorzystać ten eksperyment na swojej lekcji zamiast wkładać dzieciakom do głowy suchą wiedzę książkową;)

    OdpowiedzUsuń

shareThis