.

1 2 3

środa, 30 stycznia 2013

Amerykańskie śniadanko... czyli naleśniki z syropem klonowym

napisane przez Agnieszka o godzinie 21:46 11 Komentarzy

Całkiem niedawno, jedna z czytelniczek na Facebooku wyrobiła nam smaka na NALEŚNIKI Z SYROPEM KLONOWYM. Wszystkie składniki w domu były, mały pomocnik jak zawsze chętny do pomocy, więc nie pozostał nic innego jak podwinąć rękawy i zabrać się do roboty.




Składniki:
  • 2 szklank1 mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 3 duże jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki stopionego masła
Jajko obijamy i do ubitego jajka dodajemy stopniowo mleko i stopione, przestudzone masło. Mieszankę stopniowo dodajemy do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia , cukru i soli. 



Smażymy na złoty kolor z każdej strony.
Podajemy polane syropem klonowym .



Pyyyyyyyyyycha :)




Smacznego!



11 komentarzy :

  1. cudne i jak pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I są pyszne! i proste do wykonania. Polecam!

      Usuń
  2. no i jak tu wytrzymać na diecie:) ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie...i jak tu wytrzymać na diecie ;) za tydzień tłusty czwartek - trzeba się skusić !

      Usuń
  3. Mniam... To i mi zrobiliście smak na takie naleśniki z syropem klonowym :)) Koniecznie muszę go dopisać do listy zakupów :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja dieta również nie pozwala mi na takie pyszności...uwielbiam naleśniki, i zaczęłam je robić na mące orkiszowej albo pełnoziarnistej ! Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie robiłam takich nalesnikow.. Tym sposobem :-):-) Takie fajnie lekko grubasnie :-) Kuba oststnio uwielbia ''naleśniki suchelce'' więc koniecznie muszę mu takie przygotować. ewa

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i.. Moim zdaniem wyglądają dużo lepiej niż smakują :-D
    Cisto wyszło mi z tych składników zbyt gęste. Musiałam dodać więcej mleka :-) Wydaje mi się też że dwie lyzeczki proszku to za dużo. Ale! Ciato fantastyczne, mega puszyste i surowe i po usmazeniu. Rewelacja !! Tylko smak.. Dla mnie to lekko słodki omlet puszysty. Więc jeśli naleśniki to takie tradycyjne. Jeśli chodzi o mnie. Kuba się zajada :-D ewa

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę parę nie ścisłości w tym przepisie.Dodawałyście trzy jajka i ubijaliście je w całości(żółtka i białka?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, my ubijaliśmy razem choć pewnie sposobów na wykonanie placuszków jest kilka :)

      Usuń

shareThis