.

1 2 3

piątek, 28 grudnia 2012

Jeżyki pod kołderką czyli pieczone ziemniaki z cebulką

napisane przez Agnieszka o godzinie 09:00 2 Komentarze

Tak jak Wigilii nie ma u nas bez ryby (nie koniecznie karpia), tak Świąt nie ma  bez bigosu i pieczonych ziemniaków. 


Oliwier nazywa je jeżykami ponieważ są ponacinane z góry w krateczkę i wygląda to jakby miały kolce.

Ziemniaki obieramy, myjemy i nacinamy z wierzchu w kratkę do 3/4 głębokości.  Gotową przyprawę do ziemniaków zmieszałam z  oliwą z oliwek  Bertolli i każdy ziemniak natarłam dokładnie mieszanką.
Jedną dużą cebulę obieramy i pół kroimy w plastry. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego a na niej układamy ziemniaki w przyprawie. Drugą połówkę cebuli drobno szatkujemy i posypujemy nią każdego ziemniaka.


Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C na około 70min.


Po wyjęciu z piekarnika idealnie pasują do bigosu i kotlecika.


Nasze ziemniaki w tym roku przygotowałam w naczyniu żaroodpornym Termisil. 





2 komentarze :

shareThis