.

1 2 3

wtorek, 13 listopada 2012

Chipsy jabłkowe

napisane przez Agnieszka o godzinie 11:21 5 Komentarzy

Dzieci uwielbiają chipsy. Nie jestem jednak zwolenniczką tych przekąsek. Owszem Oliwier może od czasu do czasu zjeść trochę chipsów, ale zdecydowanie wolę gdy je chipsy owocowe.

W sklepie można kupić takie o rożnych smakach, ale gdy zerwaliśmy z jabłonki ostatnie jabłka postanowiłam je przerobić właśnie na CHIPSY JABŁKOWE DOMOWEJ ROBOTY.



Składniki:
  • jabłka
  • kwasek cytrynowy 
  • cukier - 1 łyżka
  • woda - około 2l

Jabłka myjemy, wydrążamy środki z pestkami i kroimy na plasterki.


Tak przygotowane jabłka  moczymy przez chwilę w wodzie z kwaskiem cytrynowym i cukrem. Rozkładamy je na blaszkach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.


Pieczemy tak przez około 2-3 godziny mieszając co jakiś czas. 
Gdy będą już suche ale jeszcze miękkie znaczy, że są gotowe :D


Życzę smacznego!


5 komentarzy :

  1. super sprawa :) zdrowa, dietetyczna przekąska dla dzieci i dorosłych:D Ja mam inny sposób - suszę jabłka w suszarce do grzybów (bez cukru i innych dodatków, bo jabłka są dość słodkie same w sobie). Pychaaaa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ja niestety nie mam suszarki. Kwasek jest po to by podczas suszenia jabłka nie zrobiły się ciemnobrązowe a łyżka cukru by trochę złagodzić kwasek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No, i ja takie mam, smak dzieciństwa, kiedy jeszcze nie tak bardzo popularne i dostepne były 'czipsy'.
    Na kaloryferze tez da się ususzyć, tylko oczywiście dłużej schodzi;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo sama takie zrobię, dziękuję za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

shareThis