.

1 2 3

niedziela, 7 października 2012

Zakręcony jeżyk z masy solnej i makaronu

napisane przez Agnieszka o godzinie 22:24 3 Komentarze

Jeżyki już robiliśmy dwa razy. Pierwszy był z plasteliny a drugi z gliny. Tym razem sięgnęliśmy po masę solną, bo już kilka miesięcy nic z niej nie robiliśmy a to świetnie sposób na zajęcie dziecka gdy się utknie na dłużej w domu. 




Masę solną zrobiliśmy jak zawsze z naszego sprawdzonego przepisu, który znajdziecie w zakładce "Urwiskowy poradnik" pod hasłem  "jak to zrobić".


Zrobiliśmy kolorową masę przy użyciu barwnika do jajek, które pozostały nam z Wielkanocy. Ostatnio kupiłam kilka paczek więcej bo tuż po Świętach, barwniki można kupić w przecenie za grosze a świetnie nadają się do barwienia wszelkiego rodzaju mas :)





Jedyny makaron, jaki pozostał nam w domu na weekend, to świderki, dlatego nasz jeżyk jest trochę zakręcony :) Najlepiej nadawał by się makaron spaghetti, ale wszystko poszło do obiadu.





Na koniec, w jeszcze miękka masę solną. Oliwier wetknął plastikowe oczka i pomalował nosek na czarno. Tak zrobiony jeżyk musi już tylko poczekać aż masa wyschnie i stwardnieje.



Moja mała uwaga! Warto lepić jeżyka na tekturce, deseczce lub tak jak my na wieczku od pudełka po lodach, by można go było odstawić do wyschnięcia w bezpieczne miejsce.

Miłej zabawy życzę.





3 komentarze :

  1. dzięki swiderkom jest jeszcze bardziej oryginalny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny:) My w ubiegłym roku zrobiliśmy takie http://reczniewykonane.blogspot.com/2011/11/jesiennie.html

    OdpowiedzUsuń

shareThis