.

1 2 3

wtorek, 30 października 2012

Halloweenowe ciasteczka dyniowe

napisane przez Urwiskowo o godzinie 11:28 5 Komentarzy

Przepis pochodzi prosto z najnowszego wydania magazynu URWISKOWO, ale ponieważ nie każdy jeszcze go zna przedstawiam go i tu.




Składniki na ciasteczka:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  •  ½ szklanki zmiękczonego masła
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka przecieru dyniowego
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy (8g)
Sposób wykonania:
Zaczynamy od przygotowania przecieru dyniowego. ½ małej dyni lub ¼ dużej, obieramy i kroimy w kostkę a następnie prażymy w garnku na wolnym ogniu aż zmięknie. Uprażoną dynię miksujemy blenderem na gładką masę.

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy dynię, jajko oraz cukier waniliowy i ucieramy na gładką, jednolita masę. Stopniowo dodajemy suche składniki. Jeśli masa jest bardzo rzadka, można dodać trochę mąki.
Ciasteczka nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do175stopni.

Już tak przygotowane ciasteczka są pyszne i gotowe do schrupania, ale gdy je odpowiednio udekorujemy będą również świetnie wyglądać. Potrzebny nam jest do tego jedynie kolorowy lukier.


Składniki na lukier:
  •  500g cukru pudru
  • 2 jajka (tylko białka)
  • Sok z cytryny
  • Barwniki spożywcze (pomarańczowy, zielony, czarny)
Cukier ucieramy z białkiem na gładką masę. Jeśli jest za sztywna rozrzedzamy ją sokiem z cytryny dodając po łyżeczce. Odkładamy 1-2 łyżki lukru do osobnych miseczek. Dodajemy do nich barwnik zielony i czarny. Największą porcję lukru barwimy na pomarańczowy kolor. Pomarańczowym lukrem rysujemy na ciasteczkach kształt dyni. Musi być on na tyle sztywny by się nie rozpływał po ciastkach. 



Gdy już wszystkie dynie są narysowane,  pozostały lukier rozrzedzamy sokiem z cytryny i wypełniamy nim wcześniej dyniowe kształty. Zielonym lukrem robimy ogonki a czarnym rysujemy oczy i buzie.






Smacznego!

Ciasteczka dyniowe można także udekorować zwyczajnie i będą się nadawały na każdy dzień.




Oczywiście zapraszam również do obejrzenia innych artykułów w magazynie. Znajdziecie tam również inne fantastyczne pomysły na Halloween i nie tylko.







5 komentarzy :

  1. cudne! jestem pod wielkim wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie. Koniecznie i u nas do przetestowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A skąd wziąć barwnikg? Nie widząjam w sklepie,,,

    OdpowiedzUsuń
  4. wygladaja super i pewnie tak smakują.

    mamajaga.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

shareThis