.

1 2 3

środa, 31 października 2012

Czekoladowe babeczki z pajęczyną

napisane przez Urwiskowo o godzinie 08:00 4 Komentarze

Babeczki są dobre na wszystko. Pieczemy je razem z Oliwierem co najmniej raz w tygodniu. A ponieważ dziś Halloween, udekorowałam je pajęczyną z lukru.




Składniki na babeczki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
W jednej misce mieszamy suche składniku (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kakao). W drugiej misce mieszamy mokre składniki ( mleko, olej, jajka). Do mokrych stopniowo dodajemy suche i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Masę przekładamy do foremek.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-25 minut. 
Gdy ostygną, możemy zabrać się do robienia lukrowej pajęczyny.

Składniki na lukier:
  • 250g cukru pudru
  • 1 jajko (tylko białko)
  • ewentualnie sok z cytryny
Cukier ucieramy z białkiem na sztywną, gładką masę. Jeśli jest zbyt sztywna dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Jeśli jest zbyt rzadki, dosypujemy cukru pudru.

Tak przygotowanym lukrem rysujemy pajęczynę na babeczkach.




Takie czekoladowe babeczki, udekorowane inaczej będą świetnie pasować również na inne okazje.
Takie robiłam na Dzień Nauczyciela.







Życzę smacznego !


4 komentarze :

  1. Widzę, że pani również kupuje gazetę o dekoracji ciast. Ja niestety mam tylko pierwszy numer.
    Mogłabym się dowiedzieć jak zrobiła bądź gdzie kupiła pani lukier do motylków?

    OdpowiedzUsuń
  2. najprostszy jaki znalazłam dzięki

    OdpowiedzUsuń

shareThis