.

1 2 3

wtorek, 18 września 2012

Różowe, lukrowane motylki

napisane przez Agnieszka o godzinie 14:14 Podziel się swoją opinią

Tym razem coś na słodko.

Zainspirowana nową kolekcją DEKORACJA CIAST wydawnictwa DeAGOSTINI, postanowiłam sprawdzić, czy uda mi się zrobić motylki, na które przepis można znaleźć w pierwszym numerze.



Wyszły trochę inne, tym bardziej, że nie mam wprawy w dekorowaniu ciast i ciasteczek. Do tej pory jedyne moje dekoracje ograniczały się do posypania cukrem pudrem lub polania polewą, tak więc jak na pierwszy raz, efekt mnie zadowala.

Przepis zarówno na ciasteczka jak i na lukier pochodzi z pierwszego numeru "Dekoracja Ciast", lekko zmodyfikowane na potrzeby własne :)


KRUCHE CIASTECZKA
Składniki:
  • 125g małsa
  • 125g cukru
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 250g mąki pszennej 
Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na kremową masę a następnie dodajemy jajko i cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i zostawiamy w lodówce na 30 minut. 
Następnie wałkujemy ciasto na placek grubości około 4mm i wykrawamy ciasteczka ( ja użyłam foremki motyla dołączonej do pierwszego numeru). 
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut, aż będą zarumienione.
Gdy ostygną można przystąpić do dekoracji.




LUKIER KRÓLEWSKI (lukier z białek)
Skład:
500g cukru pudru 
2 jajka
1-2 łyżeczki soku z cytryny 
1-3 łyżki soku z buraków ( użyłam go zamiast barwników w proszku)

Wykonanie:
Przesiany cukier miksujemy z białkiem jajek i łyżeczką soku z cytryny i łyżeczką soku z buraków przez około 5-7 minut. Gdy masa jest dość sztywna można uznać że jest gotowa. Podzielić ją na 2 części. Do jednej z nich dodać 2 łyżki soku z buraków by kolor był intensywniejszy a jednocześnie by lukier był rzadszy.


Gdy mamy już gęsty i rzadki lukier można przystąpić do dekoracji.

Gęstym, jaśniejszym lukrem obrysowujemy kształt motyla przy pomocy pistoletu do dekoracji lub rękawa cukierniczego.

Rysujemy również główkę i tułów motylka.


Następnie ciemniejszym, rzadszym lukrem uzupełniamy kontury.

Pozostałą cześć jasnego lukru lekko rozrzedzamy  dodając odrobinę soku z cytrynu tak by konsystencję miał taką jak ten ciemny i dekorujemy skrzydła motylka stawiając na nich kropeczki.


By uzyskać kształt łezki, rozciągamy kropeczkę szpilką zanim lukier wyschnie.

Myślę, że takie motylki byłyby świetną dekoracją stołu na przyjęcie dla dzieci.

Smacznego.


0 komentarze :

Prześlij komentarz

shareThis