.

1 2 3

piątek, 3 sierpnia 2012

Zupa rzodkiewkowa

napisane przez Agnieszka o godzinie 09:30 8 Komentarzy

Gdy po raz pierwszy, kilka lat temu, usłyszałam o zupie rzodkiewkowej, wydało mi się to dziwną potrawą. Spróbowałam jednak i już wtedy stałam się jej wielką wielbicielką. W tym roku po raz pierwszy zasmakował jej Oliwier i również podbiła jego podniebienie.





Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 średnia cebula
  • około 2 litry bulionu z 2 kostek rosołowych
  • 100 ml śmietany 
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku



Wykonanie:
Rzodkiewki kroimy w ćwiartki a liście siekamy. Posiekane liście wrzucamy do bulionu z kostek rosołowych a ćwiartki rzodkiewek smażymy na oleju z cebulą pokrojoną w piórka. Możemy zostawić kilka nieusmażonych ćwiartek do dekoracji talerza. 




Gdy cebula zmięknie i lekko się zarumieni a rzodkiewki stracą swój intensywny kolor, wrzucamy wszystko do gotującego się wywaru z liśćmi. 
Gotujemy całość na wolnym ogniu jeszcze około 20 minut. 
Na koniec zaprawiamy śmietaną.
Nalewamy do talerzy i dekorujemy świeżymi rzodkiewkami. 




Świetnie smakuje również z jajkiem na twardo.


Oliwier się zajada aż się uszka trzęsą ;D Kolejny udany sposób na mojego niejadka!




Życzę smacznego :)



8 komentarzy :

  1. O matko...dość egzotyczne danie:)
    Ale wypróbujemy, na bank:)

    Tylko wiesz co...nie cierrrrpię bulionu z kostek rosołowych..Wiem, ze to szybko, ale jak pomysle o ilości E.. Dobrym sposobem jest gotowanie mega-gara wywaru z jarzyn i kuraka i po prostu porcjowanie i zamrażanie go w woreczkach strunowych. Sprawdzony sposób. Polecam:)

    Buziaki dla Was:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę wypróbować. też n ie przepadam za bulionem z kostek :/

      Usuń
  2. Uwielbiam rzodkiewki, ale do tej pory jadłam tylko surowe. Z przyjemnością wypróbuję ten przepis - człowiek całe życie się uczy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię rzodkiewki, chłodnik z botwinki - pycha, ale z rzodkiewki ? To chyba nie może być dobre... Pozdrawiam !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne :) Lekko kwaskowa w smaku. Trochę podobna do zupy szczawiowej.

      Usuń
  4. A własnie - chłodnik też wypróbowaliśmy:) Pyyychota:)

    OdpowiedzUsuń

shareThis