.

1 2 3

środa, 25 lipca 2012

Smaczne i zdrowe LODY ARBUZOWE na dwa sposoby

napisane przez Agnieszka o godzinie 21:07 4 Komentarze

Kolejne upały nas nawiedziły i trzeba sobie jakąś ochłodę zapewnić.
Najprostszym sposobem uwielbianym przez dzieci są oczywiście lody. 
Jednak to rodzice decydują czy maluchy zjedzą coś zdrowego czy coś co jest pełne barwników i innej chemii. 




U nas ostatnio hitem stały się lody arbuzowe. Robię je na dwa sposoby.


  Sposób I  
Z grubych plasterków arbuza bez pestek wycinamy foremką do ciasta dowolny kształt i nadziewamy na patyczki do lodów. Wkładamy do zamrażarki i po kilku godzinach można już się zajadać lodami.



  Sposób II  
Miąższ arbuza pozbawiamy pestek a następnie wszystko traktujemy blenderem i przelewamy do foremek na lody. Foremki kupiliśmy w ikei za 9,99zł.




I znowu po kilku godzinach możemy się zajadać lodami bez barwników, polepszaczy i bez cukru bo arbuz sam w sobie jest bardzo słodki.



Życzę smacznego.





4 komentarze :

  1. Super! Na pewno przetestujemy :) Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować tych wycinanych foremką, bo te blendowane nam nie smakowały:(
    A widziałam gdzieś jeszcze lody robione z kiwi i oblewane czekoladą:) dla małych łasuchów w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń

shareThis