.

1 2 3

sobota, 14 lipca 2012

Domowe przetwory - sałatka ogórkowa

napisane przez Agnieszka o godzinie 22:04 Podziel się swoją opinią

Jeszcze rok temu nie byłam fanką domowych przetworów. Jednak gdy zaczęłam czytać etykiety i ich skład, staram się jak najwięcej przeczy wykonywać samodzielnie. Jak tylko rozpoczął się sezon na przetwory zaczęłam też zapełniać naszą "spiżarnię"
Mamy już dżemy z porzeczki czarnej i czarowniej oraz z truskawek.  Ostatnio zajęłam się ogórkami a synek dzielnie pomagał przy robieniu sałatki.







Najpierw kroiliśmy razem niezbędne składniki. Oliwier oczywiście kroił ogórki. Następnie synek pomagał wkładać mieszankę warzywną do słoików. 
Gdy już następnego dnia słoiki wystygły, przystąpiliśmy do robienia etykiet. Oliwier oczywiście chętnie uczestniczył. Opisywał etykiety, dorysowywał ogórki i naklejał na słoiki.








Uwielbiam synka angażować we wszelkiego rodzaju prace w domu. Po pierwsze uczy się pomagać a po drugie sprawia mu to wielką frajdę. 
Jeśli chcielibyście skorzystać z naszego przepisu na sałatkę to poniżej go podaję. 



Składniki

  •  4 kg ogórków
  •  3 duże cebule
  •  6 marchewek
  •  2 papryki czerwone
  •  2 papryki zielone
  •  3 łyżki soli
  •  główka czosnku
  •  4 szklanki wody
  •  2 szklanki octu
  •  2 szklanki cukru
  •  4 łyżki oleju
  •  pieprz


Etapy przygotowania
Ogórki kroimy w plasterki,,cebulę i marchew kroimy w talarki, czosnek siekamy. Paprykę kroimy w paski. Wszystkie warzywa mieszamy. Z octu, cukru i soli gotujemy zalewę, po przestudzeniu dolewamy olej. Sałatkę przekładamy do słoików, zalewamy zalewą. Pasteryzujemy ok. 20 min. Ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.




Sałatka z ogórków jest idealnym dodatkiem do obiadu zarówno dzień po przygotowaniu jak i dopiero zimą.





0 komentarze :

Prześlij komentarz

shareThis