.

1 2 3

sobota, 28 lipca 2012

Domowe przetwory - Ketchup teściowej

napisane przez Agnieszka o godzinie 16:30 3 Komentarze

Są takie smaki z dzieciństwa, które pamięta się przez całe życie. Jednym z moich takich smaczków są kanapki ketchupem. Jadłam chleb z masłem posmarowany jedynie tym co najlepsze z pomidorów. 
Ponieważ pora na przetwory wciąż trwa zrobiliśmy również DOMOWY KETCHUP z przepisu teściowej.




Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 0.25kg cebuli
  • 0,5 szkl. octu
  • 0,5 szkl. cukru
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • bazylia
  • gałka muszkatołowa
  • goździki

Wykonanie:
Pomidory i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia a następnie zmieloną masę gotujemy przez około 1 godzinę.





Po godzinie przecieramy pomidory przez gęste sito, dodajemy ocet, sól i przyprawy do smaku i znów gotujemy odparowując wodę aż ketchup uzyska pożądaną gęstość.






Wspaniale pasuje do kiełbaski lub parówki albo po prostu do kromki pełnoziarnistego chleba własnego wypieku posmarowanej masłem czosnkowym własnej produkcji ;P




Smacznego!



3 komentarze :

  1. Świetny przepis, pewno z niego skorzystam.)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie chce takowy dziś zrobić . Ile on wytrzyma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam pierwszy raz wiec nie wiem ile wytrzyma. Teściowej wyroby jadłam po 2 latach od zrobienia ostatnie słoiczki i były nadal pyszne.

      Usuń

shareThis