.

1 2 3

piątek, 6 lipca 2012

Domowe masło.

napisane przez Agnieszka o godzinie 21:37 5 Komentarzy

Podpatrzyłam dziś u AsiaMi i od razu pobiegłam po śmietanę by spróbować czy i nam się uda zrobić masło własnej roboty.

I wiecie co... udało się!


Na prawdę nic prostszego .


Śmietanę 30% przelałam do plastikowej butelki po wodzie mineralnej a następnie chłopcy mieli za zadanie wstrząsać butelką aż zrobi się masełko.


Po około 7-10  minutach śmietana przestała chlupotać a w środku pojawiła się grudka żółtego masełka zatopiona w maślance.

Odcięłam górę butelki, przelałam całość przez drobne sitko oddzielając maślankę od masła. Przepłukałam masło na sitku i uformowałam osełkę.

Na koniec masełko powędrowało na świeży chlebek pełnoziarnisty (również własnej roboty). Nie ma nic pyszniejszego.


Życzę smacznego.


5 komentarzy :

  1. Prawdziwe masełko jest najlepsze, musze wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż zawsze jak zabiera się za robienie bitej śmietany to mu wychodzi masło :D

    OdpowiedzUsuń

shareThis