.

1 2 3

czwartek, 26 lipca 2012

Chłodnik z botwiny

napisane przez Agnieszka o godzinie 22:03 Podziel się swoją opinią

Gdy  termometr znów wskazuje 30 stopni, nie chce się jeść nic ciepłego na obiad. U nas rozwiązaniem jest CHŁODNIK Z BOTWINY jedzony prosto z lodówki :D




Składniki:
  • pęczek botwiny
  • pęczek kopru
  • jogurt naturalny
  • jajka
  • sok z cytryny
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

Buraczki myjemy i kroimy w kostkę wraz z liśćmi. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Na koniec dodajmy sok z cytryny i posiekany koper. W kubeczku mieszamy jogurt i trochę gorącej botwinki a następnie wlewamy do garnka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo lub z jajkami przepiórczymi w całości.



Pychotka :D Na upalne dni idealne ochłodzenie. Świetnie też nadaje się do jedzenia na ciepło.


0 komentarze :

Prześlij komentarz

shareThis