.

1 2 3

niedziela, 13 maja 2012

Pełnoziarniste bułeczki z cukrem trzcinowym i jabłkami

napisane przez Agnieszka o godzinie 08:00 1 Komentarz

Jakiś czas temu pisałam a automacie do wypieku chleba. Wspominałam wtedy, że model jaki posiadamy, ma również inne funkcje, w tym pieczenie bułek i bagietek.
Dziś chciałam podzielić się z Wami naszym przysmakiem, który ostatnio bardzo często pieczemy z Oliwierem właśnie w tym wypiekaczu.
Oto nasze bułeczki z jabłkami.


Składniki na 8 bułeczek :
  • 200 ml wody
  • 65 g masła
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 120 g cukrutrzcinowego
  • 2 jajka przepiórcze
  • 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  •  1,5 łyżeczki drożdży suszonych
  • 1,5 szt. jabłek

 Wykonanie:
Składniki wrzucamy do maszyny w następującej kolejności : woda, miękkie masło, cukier, sól, jajka a na koniec mąkę i drożdże. Ustawiamy program nr 6 do pieczenia bułeczek.
po 1h 25 min ( po drugim sygnale) wyjmujemy zagniecione i wyrośnięte ciasto. Dzielimy je na 2 części i jedną z nich odkładamy przykrywając lnianą ściereczką.
Drugą część dzielimy na 4 równe części.
Każdą z nich wałkujemy i formujemy niewielki prostokąt.


Na jednym brzegu układamy kawałki jabłka a drugą nacinamy.


Brzeg smarujemy wodą i zawijamy pociętą część na jabłka.

Układamy bułeczki w foremce a nacięcia posypujemy cukrem trzcinowym.


Wstawiamy formę do automatu i uruchamiamy dalej program.
Gdy pierwsze cztery bułeczki się upieką , powtarzamy te same czynności z druga częścią ciasta.

Po zakończeniu całego programu możemy cieszyć nasze podniebienia smaczną przekąską.



Takie same bułki można oczywiście upiec w piekarniku. Nie umiem tylko określić o jakiej temperatury go nagrzać. Sądzę jednak, że wystarcz około 180 -200 st. No i trzeba pilnować kiedy się zarumienią. Pyszne są zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu.

Życzę smacznego.


1 komentarz :

shareThis