.

1 2 3

wtorek, 24 kwietnia 2012

Czekoladowe żuczki

napisane przez Agnieszka o godzinie 08:00 1 Komentarz


Od kilku dni w naszej kuchni króluje książka „Cecylka Knedelek i fabryka czekolady” wydawnictwa Jedność. Cecylka zabrała nas w kulinarną podróż do niezwykłej fabryki, w której bohaterowie pracują na trzy czekoladowe zmiany. Jest tam też pewna szafa, a w niej tajemnicze przegródki i tajne schowki! Był tam pomnik, cały z prawdziwej czekolady! Kiedy czekoladowa historia dobiegnie końca, przychodzi pora na czekoladowe łakocie m.in. czekobanana, francuskie poduszeczki, śmietankowe kostki, ślimaki z czekoladą, domowa bombonierka. Wszystkie przepisy są proste i starsze dzieci mogą większość z nich wykonać samodzielnie.

Dziś przyszła pora na CZEKOLADOWE DŻDŻOWNICE (u nas ŻUCZKI), czyli biszkopty z czekoladą. To chyba jeden z najprostszych i najszybszych przepisów. Przygotowanie ich nie zajmuje wiele czasu, a zabawa jest świetna! 



Składniki:
- kilkanaście podłużnych biszkoptów (u nas okrągłych),
- tabliczka mlecznej czekolady,
- dwie łyżki kremówki,
- łyżka mleka,
- garść czekoladowych kulek,
- u nas dodatkowo kolorowa posypka.

Wykonanie:
  1. Wlej do garnka wodę i zagotuj ją. Kiedy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i połóż na garnku miseczkę. Wrzuć do niej połamaną czekoladę. Gdy zacznie wrzeć delikatnie ją zamieszaj.
  2. Zestaw miseczkę z garnka. Do rozpuszczonej czekolady wlej łyżkę mleka oraz dwie łyżki kremówki i jeszcze raz wszystko zamieszaj.
  3. Zanurzaj w czekoladzie do połowy kolejne biszkopty.
  4. Za pomocą odrobiny czekolady przyklej do każdego biszkopta dwie czekoladowe kulki. To będą oczy dżdżownicy.

W efekcie końcowym wyszło nam 8 żuczków. Nie udało mi się policzyć tych zjedzonych w trakcie pracy 

Magda mama Oli i Amelki




1 komentarz :

  1. Ale smakowite . Super zabawa . Dziś zrobimy

    OdpowiedzUsuń

shareThis