.

1 2 3

niedziela, 6 listopada 2011

Wariacje w kuchni

napisane przez Urwiskowo o godzinie 22:22 3 Komentarze

Zabawy w kuchni to coś ca nasze dziecko lubi najbardziej. I tak dzisiaj postanowiliśmy najpierw upiec ciasteczka a później pobawić się z ryżem.

Wczoraj zrobiłam ciasto, która na całą noc włożyłam do zamrażalki po czym rano wyjęłam i poczekałam aż się odmrozi. Gdy tylko zrobiło się miękkie zabraliśmy się do dzieła. Przepis jest banalnie prosty i spokojnie można wykonać go z połowy produktów a ilość ciasteczek i tak będzie duża. A oto przepis:

składniki:
1 kg mąki
1 szkl cukru pudru
1 jajko + 3 żółtka
1 kostka masła
1 kostka margaryny
1 łyżka (30 g) smalcu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 op. cukru wanilinowego
 
Gdy ciasto Mąkę przesiać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Posiekać z masłem, margaryną i smalcem, dodać jajko oraz żółtka i zagnieść na gładkie, miękkie ciasto. Włożyć do zamrażalnika najkrócej na noc. Następnego dnia ciasto wyjąć i poczekać aż zmięknie.

Gdy ciasto jest już miękkie należy je rozwałkować na cieniutki placek i powycinać rózne kształty używając gotowych foremek. Następnie układamy je na papierze do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180C)  na 20 minut.

Gdy ostygną można je przyozdobić. My zrobiłyśmu lukier z cukru pudru oraz soku z cytrynki. Dla urozmaicenia dodałam troszkę zielonego barwnika. Powiem Wam, że zabawa była przednia! Dzieci były zachwycone możliwością ugniatania ciasta, wycinania, ozdabiania i oczywiście smakowania swojego arcydzieła.  

A po ciasteczkach zabrałyśmy się za budowanie babeczek z ryżu i kaszy. Z rana ugotowała troszkę ryżu i kaszy, po czy wsypałam do miski, wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia. Do zabawy wykorzystaliśmy foremki do piasku oraz robienia babeczek. Śmiechu co niemiara bo ryż się kleił do rączek więc dla małych brzdąców to nowe doświadczenie. Najważniejsze jednak, że kuchenne zabawy przynisły dużo radości i uśmiechu na twarzach dzieci. 

Serdecznie polecam wariacje w kuchni!














3 komentarze :

  1. Zastanawiam się po co ciasto mrozić. Czy nie wystarczyłoby zosawić je w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  2. Super Kochana mniam mniam mniam przeslicznie to wygląda:) musimy z Oskim coś podobnego stworzyć:)

    OdpowiedzUsuń
  3. elar - cisto jest z przepisu mojej babci. Powiem szczerze, że tez sie nad tym zastanawialam :)

    OdpowiedzUsuń

shareThis